Heartmath: hartcoherentie

Ons hart slaat niet zo regelmatig als veel mensen denken. Het tempo versnelt en vertraagt, wat normaal is: hierdoor kan het hart zich ook aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Het hartritme kan sterk wisselend zijn en wordt beschouwd als een goede graadmeter van niet alleen de toestand van hart- en bloedvaten, maar ook iemands emotionele gesteldheid. Aan het Heartmath Institute wordt er al jaren onderzoek naar gedaan.

Als het hartritme een regelmatig patroon vertoont, is er sprake van een hoge zogenaamde 'hartcoherentie'. Als het patroon onregelmatiger is, kan er sprake zijn van innerlijke onrust. In dat geval wordt gesproken over een lage hartcoherentie. Door de invloed van werkstress kunnen mensen uit balans raken en klachten krijgen. Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en pijnlijke of gespannen spieren, maar ook concentratieproblemen of moeite met het onthouden van zaken. Of mensen worden prikkelbaar of angstig.

De hartcoherentiemethode is geschikt om zulke klachten te voorkomen of om ze terug te dringen. De methode maakt het hartritme meer coherent. De methode maakt gebruik van een aantal technieken die ook wel terug te vinden zijn in yoga, meditatie, mindfulness en ontspanningsoefeningen. De methode is eenvoudig te leren en kost maar weinig tijd. Geïnteresseerd? Maak dan kennis met Irma Decnop, die deze methode bij blide regelmatig inzet.

 

?

Berkenlaan 659321 GV Peizet 050 50 3 50 50info@blide.nl