Schakelen

Het leven speelt zich op verschillende niveaus af. Werk lijkt soms het belangrijkste dat er is. Of de kinderen of gezondheid. De kunst is dagelijks te schakelen tussen de verschillende lagen. Ons hulpmiddeltje daarbij is het blide schakelpaneel. Het is schaalbaar. Dus je kunt het toepassen op jouw leven, jouw werk, jouw dag, of op een afspraak van een kwartiertje.

Telkens zijn de principes gelijk. Zoals de principes van een verrekijker en een microscoop gelijk zijn. Afhankelijk van het probleem kun je inzoomen en scherp stellen. Totdat het glashelder is. Vervolgens ga je schakelen. Een laagje dieper of een niveau hoger. Een probleem kan nooit worden opgelost op het niveau waar het is ontstaan.

Het klinkt mogelijk ingewikkeld. Dat is het in werkelijkheid echt niet. Het gaat maar om 5 stappen. Op de vingers van een hand te onthouden. Handig dus. En dat word je al snel door er zelf mee te oefenen.

Dan nu de 5 niveaus:

  • WAT is het doel, de bedoeling?
  • HOE ga ik/gaan wij dat aanpakken?
  • ANALYSEER de situatie, wie zijn de spelers, wat zijn de obstakels?
  • KIEZEN, IK neem een besluit, maak mijn keuzes, een keuze
  • KERN, wat is de consequentie hiervan in relatie tot mijn kern/leven/zingeving?

Deze 5 stappen zijn als het ware cumulatief. Anders gezegd: je kunt pas een volgend niveau  bereiken als je het er bovenliggende begrijpt. De richting is altijd naar het DOEL. Dus als het ware houd je altijd het doel in het vizier en rek je bewegingsvrijheid verder op.

Bijvoorbeeld: pas nadat je hebt leren kruipen kun je leren lopen of nadat je besef hebt van optellen en aftrekken kun je leren delen en vermenigvuldigen.  Ook dat ging gepaard met vallen en opstaan. Dus veel oefening. Dat geldt ook voor de kunst van het schakelen.

 

Berkenlaan 659321 GV Peizet 050 50 3 50 50info@blide.nl