Schakelen

Het leven speelt zich op verschillende niveaus af. Werk lijkt soms het belangrijkste dat er is. Of de kinderen of gezondheid. De kunst is dagelijks te schakelen tussen de verschillende lagen. Ons hulpmiddeltje daarbij is het blide schakelpaneel. Het is schaalbaar. Dus u kunt het toepassen op uw leven, uw werk, uw dag, of op een afspraak van een kwartiertje.

Telkens zijn de principes gelijk. Zoals de principes van een verrekijker en een microscoop gelijk zijn. Afhankelijk van het probleem kunt u inzoomen en scherp stellen. Totdat het glashelder is. Vervolgens gaat u schakelen. Een laagje dieper of een niveau hoger. Een probleem kan nooit worden opgelost op het niveau waar het is ontstaan.

Het klinkt mogelijk ingewikkeld. Dat is het in werkelijkheid echt niet. Het gaat maar om 5 stappen. Op de vingers van 1 hand te onthouden. Handig dus. En dat wordt u al snel door er zelf mee te oefenen.

Dan nu de 5 niveaus:

  • WAT is het doel, de bedoeling?
  • HOE ga ik/gaan wij dat aanpakken?
  • ANALYSEER de situatie, wie zijn de spelers, wat zijn de obstakels?
  • KIEZEN, IK neem een besluit, maak mijn keuzes, een keuze
  • KERN, wat is de consequentie hiervan in relatie tot mijn kern/leven/zingeving?

Deze 5 stappen zijn als het ware cumulatief. Anders gezegd: u kunt pas een volgend niveau  bereiken als u het erbovenliggende begrijpt. De richting is altijd naar het DOEL. Dus als het ware houdt u altijd het doel in het vizier en rekt uw bewegingsvrijheid verder op.

Bijvoorbeeld: pas nadat u hebt leren kruipen kunt u leren lopen of nadat u besef hebt van optellen en aftrekken kunt u leren delen en vermenigvuldigen.  Ook dat ging gepaard met vallen en opstaan. Dus veel oefening. Dat geldt ook voor de kunst van het schakelen.

 

Berkenlaan 659321 GV Peizet 050 50 3 50 50info@blide.nl