Sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een gesprek, gefeliciteerd! Hier een aantal tips ter voorbereiding.

Uiterlijk

Een goed verzorgd uiterlijk geeft een eerste positieve indruk. Twijfel je over een mantelpak, pak of meer casual? Probeer erachter te komen wat de ‘dresscode’ is in de organisatie waar je naartoe gaat. In elk geval kun je altijd beter te formeel dan te informeel gekleed zijn. Belangrijk is ook dat je je zelf prettig voelt in jouw kleding. En zorg ervoor dat jouw haar, eventuele make up en/of sieraden verzorgd en niet te opvallend zijn. Dit leidt namelijk af van jezelf. Neem ook maatregelen tegen transpiratie, als dat nodig is.

Jouw gesprekspartner

Het is goed om je te verdiepen op de inhoud van de vacature en de organisatie waar je op gesolliciteerd hebt. Eventueel kun je ook extra informatie opspeuren over jouw gesprekspartner (bijvoorbeeld via LinkedIn). Zo kun je gerichte vragen stellen en laten zien dat je je hebt voorbereid en dat je werkelijke belangstelling toont.

STARTmethode

Je kunt het sollicitatiegesprek volgens de STARTmethode voorbereiden. START staat voor situatie-taak-actie-resultaat-terugblik. De kern van de methode is dat gedrag uit het verleden de beste voorspeller is van toekomstig gedrag. Zie ook het stukje over de STAR-methode.

Hierbij geef jJe concreet met voorbeelden uit jouw (werk)verleden en jouw gedrag antwoorden op het gevraagde. Voordeel van de STARTmethode is dat je uit jouw echte ervaringen kunt putten. Dat voelt jouw gesprekspartner ook. Het is veel krachtiger dan 'fantaseren' over hoe je iets dénkt aan te pakken in de toekomst: u toont er wel mee aan hoe je zaken kúnt aanpakken. Uiteraard oefenen we de STARTmethode graag met jou.

Bereid een paar 'bruggetjes' voor. Bijvoorbeeld op de vraag: "hoe zou je hier een project gaan leiden om de archivering van ons bedrijf op orde te brengen?" Hoe ik dat hier precies zou gaan doen weet ik natuurlijk niet (=bruggetje).

  • Ik heb eerder een project geleid dat over het inrichten van een archiveringssysteem voor een zakelijke dienstverlener (Situatie).
  • Mijn opdracht was om het te doen met de bestaande mensen en middelen in die organisatie (Taak).
  • Ik heb alle betrokkenen gevraagd in een bijeenkomst verbeterpunten te genereren. In een vervolgbijeenkomst hebben we die punten geconcretiseerd en prioriteiten vast gesteld. (Acties)
  • Binnen 4 maanden was het hele project vlot getrokken en operationeel (Resultaat)
  • De opdrachtgever was uitermate tevreden en in de evaluatie heeft zij zich voorgenomen in het vervolg sneller actie te ondernemen als een project niet vanzelf van de grond komt (Terugblik).

Gelijkwaardigheid

Zowel jij als de organisatie zijn zoekende naar de juiste combinatie. Neem een onafhankelijke houding aan. Je wilt immers ook zelf beoordelen of de functie, de organisatie en de bedrijfscultuur ook bij jou passen.

Spannend

Het is een feit dat een sollicitatiegesprek spannend is. Accepteer dit ook gewoon. Werkgevers vinden dit helemaal niet erg. Het toont immers aan dat je veel interesse in de baan hebt. Probeer juist om die spanning te gebruiken om je goed te concentreren en scherp te zijn.

Houding en uitstraling

Neem direct bij binnenkomst een ontspannen en actieve houding aan. En wees direct vriendelijk en openhartig bij de balie: daar begint de eerste indruk al. Maak tijdens het sollicitatiegesprek rustige gebaren die de inhoud van het gesprek onderstrepen of leg de armen ontspannen neer. Kijk jouw gesprekspartner(s) af en toe recht in de ogen. Wees ook alert op zijn/haar non verbale gedrag en speel in op wat er in de situatie gebeurt.

Vragen stellen

Stel vragen tijdens het gesprek over de functie en de organisatie. Laat zien dat je enthousiast bent.

Wij helpen je graag bij elke stap het sollicitatieproces. Vraag jouw coach of neem gewoon contact op met ons: 050 50 350 50

Berkenlaan 659321 GV Peizet 050 50 3 50 50info@blide.nl